Ingredience (těsto na tartaletky):
- 90 g másla
- 75 g cukru krupice
- špetka soli
- 1 vejce
- citronová kůra
- 190 g hladké mouky
Postup:
- Máslo a cukr vyšlehejte spolu s kůrou z citrónu a vejcem jen tak, aby se suroviny dostatečně spojily. Přidejte mouku a sůl a chvilku společně prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Vytvořenou hmotu dejte na lehce pomoučněný vál a zpracujte v kompaktní těsto.
- Takto vytvořené těsto zabalte a dejte ho na cca 15-20 minut do lednice odpočinout. Těsto nenechte úplně ztuhnout, aby se s ním dále dobře pracovalo.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si tartaletkovou formu. Výše uvedené množství vám vydá zhruba na 9 tartaletek o průměru 8 cm, případně na jednu koláčovou formu o průměru 23 cm. (Formu s nepřilnavým povrchem není nutné vymazávat.)
- Těsto vyválejte a zlehka ho vmáčkněte do formiček. Přikryjte pečícím papírem a dno fomiček vyložte suchými luštěninami (fazole, čočka), aby se dno tarteletek při pečení nezvedlo. Dejte péct do trouby na 10 – 15 minut, dokud tartaletky krásně nezezlátnou.
- Hotové tartaletky nechte zchladnout, sundejte papír s luštěninami a poté opatrně vyklopte. Tartaletky jsou velmi křehké! Krémem je naplňte až po úplném vychladnutí.